اگر بخواهیم یک نمونه تراز و در حال پیشرفت از ظرفیت گردشگری ایران در سالهای اخیر نام ببریم؛ بی تردید گردشگری معنوی-مذهبی شهر یزد در ایام محرم یک نمونه ویژه است.
برنامههای محرم شهر یزد و شهرستانهای اطراف آن که با آیینهای نخل گردانی، تعزیه، روضه و سینی زنی ویژگیهای منحصر بفردی دارند؛ این روزها شاهد حضور گردشگران خارجی و داخلی صرفا برای حضور در این مراسمات معنوی و مذهبی میباشند.
همت بلند مدیر کل وقت میراث یزد درسالهای گذشته (آقای دکتر فاطمی که اکنون در سمت مدیر کل بازاریابی داخلی وزارت گردشگری با تشکیل میزهای تخصصی موضوعی گردشگری خدمت شایان توجهی به گردشگری کشور کردهاند) به همراه دغدغهمندان گردشگری استان اعم از راهنمایان و فعالین گردشگری، اداره کل میراث، استانداری و بالاخص کمیته تخصصی گردشگری مذهبی در استان مقدمهی شروع این حرکت بزرگ ملی و بین المللی شد.
یکی از مهمترین ویژگیهایی که گردشگری معنوی مذهبی شهر یزد را در مسیر پیشرفت قرار داد، استمرار و تعمیق بخشی اجرای این حرکت حتی در شرایط رکود بین المللی گردشگری بوده است.
این مراسم معنوی ومذهبی مخاطبین ویژه خود را از سراسر دنیا به خود جذب می کند و در آیندهی نزدیک با تسهیلگری و رفع موانع صنعت گردشگری کشور، بی تردید شکوفایی این برنامه بیش از پیش نمایان خواهد شد.
اگر صحبت از فرهنگ عاشورا و جهانی شدن آن می کنیم، اگر صحبت از آموزه های جهانی و آزادی بخش عاشورا می کنیم، بی تردید بستر گردشگری و اجرای برنامههای تمیز فرهنگی و معنوی می تواند بهترین راهکار باشد.
آنچه در شهر یزد در حال اجراست، نیازمند گفتمان سازی در کل کشور و همراهی مسئولین برای تعمیم و گسترش آن به دیگر سایت های مذهبی توریست پذیر است که ظرفیت جذب گردشگری معنوی و مذهبی در ایام محرم دارند. البته که این مسیر همواری نیست و تجربه فعالین کمیته گردشگری مذهبی و معنوی در شهر یزد نعمت مغتنمیست که باید از آن بهره جست.
اقداماتی برای اجرای برنامه گردشگری معنوی و مذهبی ویژه دهه محرم در شهر شیراز و حرم مطهر شاه چراغ (علیه السلام) شده است که امید آن می رود در آینده نزدیک حرم های مطهر مشهد و قم نیز با برنامه ریزی و بهره مندی از این ظرفیت، بتوانند از بستر گردشگری معنوی و مذهبی بهره کامل ببرند.
گردشگری کم شتاب بر محور گردشگری تحول آفرین، درخت پرثمری است که دیر به بار می نشیند ولی اگر صبور باشیم همه از آن منتفع خواهیم شد.